Илиян Илиев “Рони”: Англичаните ще получават по 80% от заплатата им осигурена от правителството

346 са регистрираните у нас случаи на COVID-19
March 29, 2020
15 са излекуваните пациенти с COVID-19 в България
March 30, 2020

Илиян Илиев по-известен в Сандански като “Рони Тайсъна” ни разказа за ситуацията в Англия. Преди да замине в Англия Илиян работеше в България като футболен рефер и домакин в училищен стол. Дни преди “Рони” да замине ни сподели, че в България не може да създадеш нормално семейство с заплата под 1000 лв.  Точно това го провокира да напусне страната ни.

“В Бостън съм, но не САЩ, а Англия.Много хора бъркат, че Бостън има само в САЩ. Работя във фабрика за цветя. На една линия се пускат цветя, машината ги реже,  събираш ги по съответната бройка и ги слагаш в кофи с вода. Все пак съм ценител на женската красота, а и работата е приятна. Покрай този коронавирус всички работници със сключени договори към английски фирми от 30-ти март излизат в тримесечен отпуск и ще взимат 80% от заплатата, изплащана от правителството. Но тези са малко хора. Всички ние, както съм и аз, имаме договори към агенции и те осигуряват работа.
Ние засега ще работим. Мерки се взимат за коронавируса, но не такива като в България.
По-свободно и спокойно е.

Излизаш навън по 4 причини: до магазина, до аптеката, на работа и забележи, разходка и спорт, но сами, т.е. по единично. С маски съм виждал много малко хора, но се срещат. Истерията почти я няма. Мисля, че положението ще се затяга още в близките седмици. В кола могат да се возят само двама души. По магазините като влизаш и излизаш трябва да спазваш дистанция поне два метра. Тук животът е по-спокоен и  няма напрежение, няма нерви и всичко ти е устроено. В работата няма да се чуе или в редки случаи, някой да ти повиши тон, не ти пък да ти крещи. Храната е много евтина и  20 паунда си купуваш каквото искаш за седмицата, дори ти и остава.
Тук се плаща на седмица, тоест всеки петък и работната ни седмица започва в неделя.
Предимство е ако имаш автомобил, така те пращат повече дни на работа, а автомобилите са много евтини, за разлика от България.
От 200 до 500 паунда можеш да си намериш читава кола, която да ти върши страхотна работа.
В тези фабрики работят много чужденци – поляци, литовци, латвийци, румънци и българи. Англичаните са малко на брой. Харесва ми като начин на живот, но ако си семеен е идеално. За сега не бих се върнал в България, но единственото, което ми липсва тук е семейството и приятелите.”, това ни сподели Илиян Илиев, който работи в Англия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *