За първи път българин е включен в журито на най-авторитетните награди за предприемачество в Европа

Над 100 човека работят в района на катастрофиралия влак
November 20, 2018
БПЦ отбелязва днес Въведение Богородично и Ден на християнското семейство
November 21, 2018

Александър Манолев участва в оценяването и награждаването на най-добрите европейски предприятия за 2018 г.

За първи път България участва в журито, което определя Европейските награди за насърчаване на предприемачеството – най-престижните отличия за малки и средни предприятия в Европа. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев стана първият българин получил персонална покана да участва в работата на авторитетния състав, който имаше за задача да определи най-добрите постижения. Той връчи и една от шестте големи награди на бляскава церемония в австрийския град Грац пред над 500 гости – предприемачи, политици, учени от цяла Европа.

„За нас, журито бе много трудно да определим победителя в тази категория, защото участниците имаха много интересни и добри предложения“, подчерта Александър Манолев. Според него устойчивият ръст на икономиката като цяло и на отделните предприятия в ЕС трябва да се основава на партньорството и обмяната на опит.

„Днес България постига все по-големи успехи когато говорим за малки и средни предприятия. Голяма част от тях се дължат на целенасоченото европейско финансиране за тяхното развитие, но не по-малко се основават на здравите връзки с партньори от други държави и опитът който обменят помежду си“, акцентира зам.-министър Манолев и съобщи, че през последните години в България са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се организират от Европейската комисия и се връчват в рамките на Асамблеята на малките и средни предприятия. Това е най-важното събитие в рамките на ЕС по темата, като в неговите заседания се обсъжда бъдещето развитие на политика, адаптирана към потребностите на малките и средните предприятия, както и на мерките за подпомагането им. Наградите се присъждат за най-добрите инициативи, които подкрепят предприемачите и оформят бъдещето на малките и средни предприятия в Европа.

В журито участват представители на Европейската комисия и Комитета на регионите, на водещи професори и учени в областта на предприемачеството и др. Отличия бяха връчени в 6 категории: „Насърчаване на предприемаческия дух“; „Инвестиране в придобиването на предприемачески умения“ „Подобряване на бизнес средата“; „Подкрепа на интернационализирането на бизнеса“; „Подпомагане на развитието на „зелените“ пазари и ефикасната експлоатация на ресурсите“ „Награда за отговорно и интегриращо предприемачество“. Заедно с тях Европейското жури присъди и Голямата награда на журито, която е оценена като най-творческа и вдъхновяваща инициатива, насърчаваща предприемачеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published.