Заради КОВИД-19: Без кукери тази година на Страчевата в Разлог

Предлагат почти пълна блокада на държавата
November 23, 2020
Правителството реши: Локдаун до 21 декември
November 25, 2020

Официално Разлог остава без най- големия си празник в годината – “Старчевата. Това бе обявено официално преди минути от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев. Решението е взето на заседание на Общинския оперативен щаб и е окончателно. Градоначалникът е категоричен, че компромиси по отношение на празника няма да бъдат правени и добави, защото това означава компромис със здравето на хората.

Ето и обръщението на кмета Красимир Герчев:

В ИМЕТО НА ЗДРАВЕТО, ОТМЕНЯМЕ СКЪП НА ВСИЧКИ ПРАЗНИК – СТАРЧЕВАТА!

Уважаеми съграждани, скъпи жители и гости на община Разлог, Всяка година, на първи януари, Разлог и общината се събуждат от звонци и тумбелци, зурни и тъпани. Цял град – от мало до голямо е в очакване на най-красивия ни празник – Старчевата. Цял град – от мало до голямо участва в този невероятен народен театър.

На „пазаре“ са придошли хиляди от страната и чужбина, за да усетят магията и заради която Разлог е обявен за град-пазител на традицията.

На заседание на Кризисния щаб взехме трудно решение: ТАЗИ ГОДИНА В РАЗЛОГ НЯМА ДА ИМА СТАРЧЕВАТА.

Уведомихме ръководителите на групи, които в голямата си част се съгласиха и приеха решението. За да избегнем струпването на много хора на едно място, което е неизбежно. За да запазим здравето и живота на хората. За да не даваме толкова скъпи жертви…

Решение – трудно, болезнено за всички, които обичаме този празник. Разлог е силен. И това ще мине. Но нека всички – отговорно и дисциплинирано останем вкъщи с любимите си хора и посрещнем празниците различно.

Старчевата е оцеляла хилядолетия. Тя живее в сърцата ни. И ще живее. Разлог е пазител на традицията и българщината, благодарение на всички вас. Пожелавам ви здраве, обич в семействата, весели и щастливи празници! Когато сме всички заедно е най-хубаво. А това може да стане като се опазим взаимно.

НЕКА БОГ Е С НАС.

Красимир Герчев, кмет на община Разлог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *