Започва обновяването на площада в Благоевград

Успешно трето издание на “Сандански пее , заиграва , Пирина разлюлява “
October 19, 2017
Тежка катастрофа затвори Е-79 в Кресненското дефиле
October 19, 2017

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително- монтажните дейности  по проект „Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето“, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак“, част от цялостния проект„Благоустрояване на градска среда“ .

Стойността на обекта възлиза на 5 462 423.98 лв. Заедно с кмета, участие в „Първа копка“ на площад „Георги Измирлиев“,  взе и Мариела Латинова, която днес е в ролята на кмет за един ден.

Д-р Камбитов се обърна към строителите и гражданите с ясна заявка, че визията на площадното пространство ще се запази.

„Това е поредният проект, на който правим първа копка. Преди около 20 дни дадохме начало на строителните дейности на друг проект и с този вече стават общо 4. Това означава, че се движим много добре, по график в изпълнение на програмата „Региони в растеж“. Дейностите са щадящи. Запазваме стила, защото сме наясно, че това и досега е лицето, но и символ на Благоевград, така ще бъде и занапред. Ще бъдем много стриктни в качеството. Площадът в този вид е от 30 години, това, което ще бъде направено сега, трябва да издържи поне още 30“, каза д-р Камбитов и допълни, че и тази година ще има коледен базар, както и елха на това място. Кметът Камбитов представи своя заместник в рамките на деня.

„От много години участваме в инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“. Днес кмет ще е едно младо момиче – бъдещето на Благоевград“, допълни кметът Камбитов и даде думата на Мариела Латинова.

“Благодаря на кмета Камбитов и на неговия екип, които ми дават възможност да участвам в програмата на първа копка за благоустрояването на градската среда в Благоевград. Днес полагаме основите на строително- монтажните работи и се надявам в следващите години, ние, гражданите на Благоевград, да имаме удоволствието да се наслаждаваме на новите неща“, каза в своето приветствие Мариела.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символичната копка в района на фонтаните пред сградата на Община Благоевград.

На събитието присъстваха заместник- областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков,  заместник- кметовете инж. Емилия Тунева, която е и ръководител на проекта, Христина Шопова,Зорница Кралева и Иво Николов, Секретарят на Община Благоевград София Янчева, директор Дирекция „Правно- нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на фирмите- изпълнители, граждани.

Минути преди церемонията, бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта.

Той включва първото цялостно обновяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта.

Цветовото решение на площада ще бъде запазено в оригиналния му вид, като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори. Цялостният естетически облик и привлекателност на Благоевград ще бъдат подобрени чрез обновяване на съществуващи и изграждане на нови елементи на градската среда, чиито архитектурни и пространствени решения са в пълно съответствие с архитектурната среда на града.

Проектът „Благоустрояване на градската среда“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът стартира на 18 ноември 2016 г. със сключения между Община Благоевград и Управляващия орган на ОПРР Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0004-C01.

Общата стойност на проекта възлиза на: 13 177 504.12 лв.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани още 3 обекта.

Ще бъде благоустроена ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов”, ще бъде изградена велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул.  „Иван Михайлов“, предстои и  благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *