Започва изграждането на нова клетка към депото за битови отпадъци на Петрич

Всички мостове в Благоевградско са за ремонт
August 20, 2018
ПРИКАЗНО! Влюбена двойка от Сандански предпочетоха Жеравна пред Слънчев бряг
August 20, 2018

Изградените три клетки към Депото за твърди битови отпадъци на община Петрич вече са с изчерпан капацитет.

„Това поставя по угрозата на криза с боклука цялата община Петрич – града и всички населени места. Ние, като местна власт, следваше да реагираме своевременно, за да не допуснем това”, каза кметът Димитър Бъчков.

Той поясни, че вече е факт договорът между Община Петрич и ПУДООС за безвъзмездно финансиране. Фирмата спечелила обществената поръчка за изграждане на Клетка 4 е Обединение „ДМ Строй” гр. Хасково при стойност 1 146 66,04 лв. Срокът за изпълнение на обекта е 180 дни.

„Това практически означава, че Петрич няма да бъде в плен на криза, що се отнася до събиране и депониране на битовите отпадъци. В подобни кризисни моменти, вече изпаднаха редица български общини”, обяви кметът. Експлоатацията на клетка 4 ще извършва фирма „Тео Морис”2001.

Припомняме, че община Петрич има одобрено финансиране за около 10 млн лв, които са за Компостиращата инсталация и инсталация за предварителна обработка на отпадъци.

Внедряването на същите ще намали обема на депонираните отпадъци, а при изграждането на новата Клетка 4 към депото и при наличието на тези инсталации, животът на същата ще бъде удължен до 25 години.

„Така смятам комплексно,че решаваме в дългосрочен план един важен проблем за община Петрич, още преди същият да се е усетил от населението”, обобщи кметът Димитър Бръчков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *