Заместник-министър Александър Манолев поздрави жителите на Катунци за празника им и даде символичен старт на международен турнир по борба

Заместник-министър Манолев пожела успех на плувците ни, които заминават на световно за младежи
August 19, 2017
Тъжна вест! Легендата в българските щанги Величко Чолаков почина внезапно
August 20, 2017

В седмицата на Голяма Богородица много от населените места от община Сандански правят своя събор, като така се запазва обичаят и хората остават свързани с българските християнски традиции. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на ежегодния събор на с. Катунци. На празника присъстваха и кметът на общината Кирил Котев, кметът на Катунци Иван Коричков, общински съветници и др.

„Пожелавам Ви селото да е винаги пълно с живот и радост, като на днешния ден“, обърна се зам.-министър Манолев към множеството хора. Той поздрави и общинския съветник от ПП ГЕРБ Стоян Ангов, по чиято инициатива се организира международен турнир по свободна борба в Катунци. „Народните борби са още една традиция, която е „задължителна“ за празниците на населените места в Югозападна България“, подчерта Александър Манолев. По думите му е така още от древността до наши дни, като борбата е била не само възможност да се развие бойното умение на мъжете, но и средство да се запазим като народ, през годините на турското робство. „Затова поздравления, че се пазят традициите и се предават от поколение на поколение“, допълни заместник-министърът на икономиката.

Народните борби в с. Катунци ще се провеждат през днешния ден (20 август). Участват гости от Македония, Сърбия и др., като участниците са разделени в няколко категории. Организаторите са осигурили медали за победителите, като се предвижда в различните категории да има първо, второ и две трети места. Основна атракция е и категорията „баш“, в която победителят, по народна традиция, ще получи цяло агне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *