ЕК реши: 9 месеца валидност на Covid сертификатите за пътуване

От последните минути! Катастрофа на Покровнишко шосе край Благоевград, жена е сериозно пострадала
December 21, 2021
Случаите на Ковид у нас сериозно намаляват. Вече имаме област в зелената зона
December 21, 2021

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против ковид. Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза, предаде БТА.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза. Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози.

Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите – 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила. Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.

Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *