Ексцентрични правила: На парти за клане на прасе само с Ковид сертификат

ПСС предупреждава за лавинна опасност, условията за туризъм в планините са лоши
December 24, 2021
Половин България вече е в жълтата COVID зона
December 24, 2021

Усилията в Европа да се насърчи ваксинацията чрез сертификати създадоха различни правила, някои от които звучат дори странно.

Със сертификат на чешките “партита за клане на прасета”

В Чешката република васкинационният пропуск е въведен и върху партитата за клане на прасета. Това е предколедна традиция, при която месар ходи по домовете на хората, за да осигури месо за празничните деликатеси.

Регламентът гласи, че за участие в тези “партита за клане на прасета” вече се изискват ваксинационни пропуски. Така на събитията, на които обикновено присъстват само няколко членове на семейството, могат да присъстват до 1000 души.

На танци в Англия след полунощ – само със сертификат 

Пропуски се изискват в нощни клубове и пъбове с дансинг или за “пространства за танци”. Изискването в заведенията обаче се прилага след 1:00 часа сутринта. Това означава, че посетителите могат да отидат в заведението преди този час, за да не им бъде поискан пропуск, информира БГНЕС.

Защитени енории в Гърция

Посещението на коледните служби в гръцките църкви се превърна в нещо като главоблъсканица. През ноември правителството постанови, че неваксинираните трябва да представят бърз тест или доказателство за ваксинация, за да могат да отидат на църква.

Ръководният орган на Православната църква на Гърция, където много духовници изразяват скептични възгледи относно ваксините, заяви, че не е в състояние да извършва проверки на входа на църквите.

Пропуск за бензиностанции в Литва

По-ранно правилото гласеше, че хората без Ковид пропуск могат да влизат в бензиностанции, но само до 15 минути. Всеки, който не разполага с такъв, все пак може да зареди автомобила си, когато е възможно да се плати с карта на открито.

Хората без сертификати в Литва също така нямат право да посещават големи търговски центрове, фитнес зали или спа центрове. Не могат да влизат в ресторанти, но могат да си купят храна за вкъщи или да използват места за сядане на открито. Което е малко  вероятна алтернатива, тъй като температурите в столицата Вилнюс падат до минус 10 градуса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.