Експерт: Цените на горивата скочиха щом се заговори за компенсации

Искрен Митев за сблъсъците в парламента: Описах един образ, а Костадинов се припозна
June 2, 2022
Как да пестим пари без да променяме много качеството си на живот?
June 2, 2022

“През последните 2 седмици цените на горивата изпълзяха напред щом започна да се говори за компенсацията от 25 стотинки, горе долу с тази сума. Целта е компенсацията да бъде осигурена по някакъв начин за доставчиците на горива. Опасенията са, че дълго време те ще трябва да покриват от джоба си разликата”. Това заяви за “Твоят ден” по NOVA NEWS Васко Начев, енергиен експерт.

По думите му рафинерията в Бургас няма да откаже да работи с друг вид нефт, който не е руски, тъй като иначе трябва да затвори. “Цената на горивото не може да бъде предопределяна за дълъг период напред. Пазарите са много волативни, абсурд е да има предвидимост. Има поне 10 вида нефт, които могат да заместят руския уран. Технологично нещата не изискват кой знае какви пренастройки, камо ли 2 години напред. Някой подвежда в тази посока управляващите”, смята той.

Според него на глобално ниво има преструктуриране на нефтения пазар. “Огромни количества за май постъпват от Щатите, а нигерийският петрол достигна нечувани нива на добив. Руски петрол се насочва към Далечния Изток като компенсация на намаленото търсене в Европа. Цените ще тръгнат надолу когато ръстът стане непоносим”, подчерта Начев.

Leave a Reply

Your email address will not be published.