Европа се затваря заради Омикрон

Разработиха специални тестове, засичащи “Омикрон”
December 22, 2021
Община Петрич получава средства от държавния бюджет за възстановяване на обект в село Кавракирово
December 22, 2021

Все повече европейски държави затягат Ковид мерките в опит да спрат разпространението на Омикрон. Германия и Португалия налагат рестрикции на масовите събирания, а Финландия ограничава работното време на ресторанти и барове.

От 28 декември в Германия се връщат забраните за работа на нощните клубове и публика на спортните мероприятия. Ограничение ще има и на частните събирания – до 10 души.

“Коронавирусът не си взима коледна почивка. Не можем и не трябва да си затваряме очите за следващата вълна, която е надвиснала над нас”, каза германският канцлер Олаф Шолц.

След Коледа и в Португалия влизат нови мерки. От 26 декември дискотеките в страната трябва да затворят врати, събиранията навън ще бъдат позволени до 10 души.

Заради скок в заболеваемостта ресторантите във Финландия ще са с намалено работно време, а пътуващите от шенгенската зона ще са задължени да представят негативен PCR тест, независимо от ваксинационния статус.

В Швеция се забранява обслужването на правостоящи клиенти в заведенията. Целта е да се намали броя на хората, които ги посещават.

“Има нов вариант и ситуацията се промени. Трябва да предприемем необходимите мерки”, заяви министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон.

Мерки срещу Омикрон и извън Европа. Израел стана първата държава в света с план за поставянето на 4-та доза от ваксините. Тя ще бъде предложена на хора над 60 години и здравните работници.

Leave a Reply

Your email address will not be published.