До 1000 лева глоба за собственици на агресивни кучета без намордник

42-годишен мъж блъсна възрастна жена в Сандански
June 21, 2019
Община Сандански подобрява своите социални услуги
June 21, 2019

За агресивно куче без намордник увеличаваме десетократно санкцията от 100 на 1000 лв., облекчаваме разпоредбата за разхождане с повод за малките породи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти.

В момента глобата за куче без повод и без намордник е 100 лв.

Пет домашни кучета убиха мъж

Новите предложения са за куче, което е над 5 кг. ,санкцията да бъде 300 лв., а за агресивно куче без намордник да се увеличи десетократно санкцията от 100 на 1000 лв.

“Предвидили сме увеличаване на санкцията за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места”, отбеляза Атанасова.

Според нея малките породи кучета не са толкова опасни и не биха могли да нападнат човек, така че да причинят средна или тежка повреда, или смърт. “В момента законът в неговите разпоредби задължително е разпоредил всички породи кучета да са с повод. Ние облекчаваме разпоредбата по отношение на съвсем малките породи, но предлагаме по-категорични мерки за по-големите и по-обществено опасни породи”, допълни Атанасова.

Питбул нападна жена в монтанско село

Тя поясни, че разпоредбите, които ГЕРБ предлага има редица изключения. “Например няма да се налагат глоби за собственици, ако разхождат кучетата си в обособените за това места и алеи. Няма да се налагат глоби за собственици на кучета, ако те ги използват при лов или извън урбанизирани територии, ако кучетата охраняват стада или за киноложки изложби”, допълни депутатът от ГЕРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.