Доц. Ангел Кунчев: Официално Омикрон е в България

ЕКСКЛУЗИВНО! Бойко Рашков арестува Бойко Борисов в Разлог!
January 2, 2022
Рекорден брой анулирани полети в САЩ
January 2, 2022

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Наличието на варианта на COVID-19 Омикрон е потвърдено в България, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

„До момента са потвърдени 12 случая – 9 мъже и 3 жени. Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма, за щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, каза той.

Пробите от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са общо 275. Взети са от 21 области от 41 лечебни заведения.

„От всички положителни проби 4,4% са с потвърден Омикрон”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Само един от заразените с новия вариант на вируса е пътувал в чужбина, като наскоро се е завърнал от Великобритания.

Налагането на нови мерки от здравните власти ще бъде обсъдено още в първия работен ден. Не е изключен и пореден локдаун, смята главният държавен здравен инспектор.

„Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни. Най-важните мерки бяха взети- допълнителен стимул за ваксинация на най-рисковата от усложнения група и скъсяване на интервала за поставянето на бустерна доза. Имаме вече опит с коронавируса, няма да се стигне до връщане на пациенти от болниците. Може да се стигне обаче до 10-20% от работрещия персонал на дадена фирма да бъде едновременно в болничен, което значително ще затрудни работния процес. Трябва да се има предвид”, допълни още той.

По думите му ефикасна защита срещу Омикрон може да бъде осигурена единствено чрез пълна имунизационна схема и поставянето на бустерна доза. Д-р Кунчев не изключи и в момента да има скрито разпространение на вируса, като положителните проби да се окажат много повече.

„Последните няколко седмици това е налице. Хората, за да не се затрудняват, не се обявяват като заразени. Някои се самоизолират, но това не е достатъчно надеждна мярка”, добави той като учочни, че никъде в Европа не се признават тестове, направени вкъщи.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.