Днес е Свети Дух, започва Русалската седмица-предания и легенди

Министърът на енергетиката депозира оставката си
June 13, 2022
Лена Бориславова не изключи размяна на постовете на Петков и Василев
June 13, 2022
Днес църквата почита Свети Дух. Православните християни почитат на 51-ия ден след Възкресението Христово Светата Животворна Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. Християнският празник винаги се пада в деня след Петдесетница.
Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.
В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по Земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.
От днес започва Русалската неделя (седмица), която трае от понеделник до събота. Тя е приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

Leave a Reply

Your email address will not be published.