Децата от филиал „Крупник” на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на Димитровден

Рекорд! Благоевград сред първенците с 317 нови случаи на коронавирус
October 26, 2021
Недостиг на болничен персонал в Благоевград
October 26, 2021

„То хубаво е, че вали. Точно сега му е времето. Поверие има, щерко, че около Димитровден дъжд не падне, то плодородието следващата година хич ще го няма. А и свети Димитър като разтърси брадата си, сняг ще посипе, отсега да знаеш…” – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

 

Чрез пресъздаване на празника Димитровден, децата от всички групи във филиал Крупник на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на този ден.

 

Митровден- краят на стопанските дейности и строежите и освобождаване на ратаите…

 

Най-малките, група “Пчелички” показаха прибирането на ратаите вкъщи и носене на армагани за близките си (пари, дрехи, цървули). Всички се събраха около трапезата за да празнуват с Димитринка, като й подариха бяло цвете, увито с червен конец.

 

В трета група “Мечо Пух”, на кон се появи Св. Димитър, размята дългата си бяла брада и пусна първите снежинки. А пък на фона на звучащ тропар, децата от група “Слънчогледи” изслушаха разказ за живота на светеца. След това омесиха хляб за празничната трапеза и по стар обичай, подариха бели цветя на именика – г-жа Димитрина Митрева.

 

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – Думам ти щерко”, като предстои децата от всички филиали на ДГ Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на ДГ Радост Виктория Янчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *