Десетки жертви и над 100 ранени при огнената стихия край Атина

АМ “ Струма“ ще мине през Скаптопара, местят две от сградите
July 24, 2018
Яне Петков подобри рекорд на Гинес
July 24, 2018

Броят на загиналите от горските пожари в покрайнините на Атина достигна 50 души, съобщи ДПА. По-рано гръцката телевизия ЕРТ съобщи за 24 жертви.

По информация на агенцията са били открити телата на 26 загинали край град Рафин, който се намира източно от гръцката столица. Информацията е била потвърдена от заместник-кмета Георгиос Коколис. Жегите се стовариха върху Гърция от началото на месеца, като през последните дни термометрите показваха редовно 38-40 градуса по Целзий.

В понеделник край гръцката столица се появиха няколко огнища на горски пожари, които застрашават живота на хората в районите. Тази нощ говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос съобщи, че поне 104 са ранени, 11 от които сериозно. Има и 16 деца сред ранените, каза още той и добави, че гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространява огънят. За овладяване на огнената стихия се борят над 600 пожарникари и 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва. Усилията са в три района – до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан. Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър.

Генералният секретар на Гражданската защита Янис Капакис съобщи, че пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна. “Ситуацията в Атика е изключително трудна. Става въпрос за асиметрично явление. Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият, в района на Каламос, е под частичен контрол. Останалите два за съжаление не са овладени. За щастие силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки”, каза от своя страна премиерът Алексис Ципрас.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

До момента няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите. Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

източник: БГНЕС, АФП, ЕРТ, ДПА и ТАСС

Leave a Reply

Your email address will not be published.