Грипна ваканция в цяла България до 11 март

Откраднаха “Голф” на 60-годишен мъж в Сандански
March 5, 2020
Първи случай на коронавирус във Ватикана
March 6, 2020

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви грипна епидемия на територията на цялата страна, считано от 6 март до 11 март, включително.

Причината е регистрирания към момента нов епидемичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания, както и отправена препоръка на Национални оперативен щаб.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията.

По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.

За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *