Георги Георгиев: Да отбележим заедно Трифон Зарезан в с. Плоски

Катастрофа на изхода на Сандански
January 29, 2019
Тежка катастрофа в Кресненското дефиле затвори движението за часове
January 30, 2019

Георги Георгиев – Председател на НЧ „Светлина – 1942“ с. Плоски кани всички жители и гости на селото, заедно да отбележат Трифон Зарезан /Ден на лозаря/.

Празникът ще се проведе на 1 февруари /петък/ като ще започне с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“, от 11:30 ч.

По-късно, в 12:30 ч. традиционно на площада в село Плоски ще се проведе празничен концерт, където участие ще вземат: Духов оркестър – град Сандански, Танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, Женска фолклорна група „Стримона“, Танцови школи „Македонци“ и специални гости, които ще бъдат изненада за всички! Сред официалните гости на събитието ще бъде и евродепутатът Андрей Новаков и кметът на община Сандански Кирил Котев.

“От 9 години се занимавам с отглеждане и обработване на грозде. В момента с моят брат отглеждаме 70 декара лозя в близост до с. Плоски. В началото започнахме любителски, но лозаро-винарството се  превърна в традиция, начин на живот и бизнес за нашето семейство. За нас е важно всеки грозд да се отгледа от малка пъпчица до беритбата с любов. Точно този начин на отглеждане, прави виното на винарска изба “Братя Георгиеви” в страхотен елексир”. Надявам се Трифон Зарезан да бъде едно обединение за всички лозари от селото и околностите. Точно това ме мотивира да отбележим Деня на лозаря заедно. Всички присъстващи ще могат да се насладят на вкусна скара, чеверме, печено агне и богата фолклорна програма. Благодаря и на кметът Кирил Котев, че подкрепя традициите, както и всяко събитие на НЧ “Светлина -1942”, с. Плоски “, сподели Георги Георгиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *