Газовата асоциация иска европейско финансиране за връзката Петрич – Струмица

Кметът на Симитли със заповед, забраняваща продажбата и употребата на пиротехнически изделия
December 18, 2021
Извършват ваксинации и през уикенда в област Благоевград
December 18, 2021

От Българската газова асоциация искат изграждането на газова връзка “Петрич – Струмица” да бъде включено при актуализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът беше иницииран преди две години на кръгла маса, проведена в Скопие, и се подкрепя от търговските палати на България и Северна Македония, каза председателят на Газовата асоциация Пламен Павлов:

“България в последните години се опитва да направи нещо с газов хъб “Балкан”. Да разшири пазара, да увеличи потребителите. Единствената възможност за разширяване на обхвата са Северна Македония и Косово”.

Подобен проект би струвал 40 – 42 милиона евро, допълни Павлов:

“Има предпроектно проучване, има инвеститори. Не държим това да се случва на всяка цена с пари на държавата. Но има възможност това да се развива и с външни инвеститори, и с европейско финансиране. Тук става дума да се изгради един малък газопровод, да се изгради връзката на Петрич със Струмица. Не става дума за милиарди. Ако се изгради такава връзка, българските търговци, българските доставчици ще могат да участват на съвсем друга територия. Това е в интерес не само на бизнеса, това е в интерес на страната”.

 

Източник: Радио Благоевград

Leave a Reply

Your email address will not be published.