В понеделник няма да има национален протест на превозвачите

Симитли става столица на кукерите
January 10, 2020
Елена Велковска от с. Рупите навърши 100 години
January 11, 2020

ова стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и министри. Тол системата ще стартира от 1 март, но с по-ниски тарифи, предложени от превозвачите. След три месеца – на 1 юни, ако приходите не са очакваните от държавата, таксите за ползване на пътищата от тежкотоварния превоз ще се повишат. От обхвата на тол системата ще отпаднат и второкласните пътища поне до юни, по настояване на превозвочите. Такса ще се плаща само за магистралите и първокласните пътища.

Министър Петя Аврамова обясни след срещата за направения компромис с по-ниските такси и по-малкия обхват: “Имаме спор по това колко ще бъде сумата, която може да се събере от тези тарифи и от тези, които бяха приети вече на МС. Ще видим в реално време кой е прав в спора. Приемаме като отстъпка три месеца да работим с тарифите, които браншовите организации предложиха”.

В понеделник за обществено обсъждане се пуска новата тарифа за таксуване, предложена от бранша, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи – за автомагистрала, за най-високия клас – 18 и 11 стотинки.

Така поне за 3 месеца се отлага протестът на бранша, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. “Протестът се отлага най-малко за три месеца. Ще видим след това какво ще се случи”, каза тя.

В разговора участваха министрите на финансите и на регионалното развитие Владислав Горанов и Петя Аврамова, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната агенция. На срещата присъстваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

За 13 януари превозвачите бяха обявили национален протест, като фирмите за товарен и автобусен превоз се предвиждаше да преустановят дейността си в над 60 града на страната. Нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани, също бяха сред причините за протеста, като към това искане се присъединяват и таксиметровите фирми.

източник: БНР

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *