Воден апокалипсис в Гърция, има бедстващи българи

ЗПГ “Кл. Тимирязев” работи успешно по проект “Ученически практики”
June 27, 2018
Ново озеленяване краси площад “България” в Сандански
June 27, 2018

Гръцките власти издадоха предупреждение с червен код за проливни валежи и силни бури. Българите да не пътуват в Гърция, тъй като се очакват още проливни дъждове, каза за „Дарик“ консулът ни в Солун Чавдар Агайн.

Две групи български граждани са изпаднали в бедствена ситуация и са получили помощ от гръцките власти, след като са се обадили в консулството, посочи Агаин и добави, че мисията е готова да съдейства с всичко по възможностите си, включително при удостоверяване на щети по автомобилите вследствие на наводненията.

„Нека хората да не пътуват в засегнатите участъци. Очакват се нови дъждове и нови проблеми. Ако са на по-отдалечени райони от населените места – къмпинги и къщи, може да има препречени пътища и придошли води. Възможно е да имат сериозни проблеми с придвижванетодо местата, където са тръгнали, и да има риск за живота им“, предупреди Чавдар Агайн.

Снощи са получени два сигнала от бедстващи българи, които консулството е предало на гръцките власти. „Хората реагираха бързо – едната група беше извадена от мястото, където бяха, защото са били заобиколени с вода. Вече са в безопасност“, посочи консулът.

До другата група българи спасителите стигнали по-бавно, защото достъпът до района бил ограничен. Впоследствие обаче нивото на водата спаднало и не е имало опасност за сънародниците ни.

Те сами предпочели да останат на място с позволението на екипа на пожарната.

„Сутринта се чух с тях. Казаха, че са добре, но колите им са повредени и търсят варианти да се приберат“, обясни Агайн.

Той подчерта, че бедстващи в Гърция българи, могат да се обръщат към консулството за съдействие. „Предоставяме информация за всички сигнали на властите. Съдействаме и да удостоверят щетите по автомобилите си.

Противопожарната охрана издава бележки, че колите са пострадали при природно бедствие. Помолили сме тази иначе тромава процедура да приключва по-бързо“, каза консулът.

снимка: интернет

Leave a Reply

Your email address will not be published.