Внимание: Бум на ухапванията от кърлежи

Държавата ви дава по 11 963,25лв., за да си смените старата кола
July 3, 2022
УЖАС! Вече сме в нова COVID вълна
July 3, 2022

Ръст на ухапвания от кърлежи. Това отчитат лекари и зрители, оплакали се от нашествие на паразити. Оказва се обаче, че ухапването не е спешен случай и кърлежът може да бъде премахнат от личен лекар или хирург.

Д-р Борислав Генчев е с дългогодишна практика и е категоричен, че ухапванията от подобни паразити се увеличават. Въпреки, че парковете в градска среда са обработени против кърлежи и бълхи, майките с деца са особено внимателни. Димитранка Трифонова прекарва голяма част от деня с детето си на открито.

„Досега, не ми се е налагало и не съм се сблъскала, но бих отишла в Бърза помощ, без да се намесвам”, споделя майката пред Нова тв.

„Трябва да се насочват към лични лекари и кабинети и след това да потърсят лекарска помощ за кърлецймска болест. Най-важното е да не го пипат, за да не се скъса”, поясни д-р Деян Георгиев, началник на Спешна помощ.

Оказва се, че не всеки кърлеж може да зарази човек с лаймска болест. Най-опасни са паразитите, които живеят в планините.

„Всяка година имаме увеличение на ухапванията в този период. Първо трябва да се знае, че е добре да оглеждаме тялото си, ако сме били в тревни пространства.

При лаймската болест има зачервяване там, където е ухапването”, обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.