Внимавайте с какво се храните! Благоевградско семейство се зарази с опасна болест от супа!

МВР чества 139 години от създаването си
July 5, 2018
Санданчани пяха химна на Република България с група „Сигнал“
July 6, 2018

Семейство от Благоевград – баба, дядо, майки и деца се заразиха със салмонела от яйце, използвано за застройка на супа. Това съобщи директорът на отдел “Надзор на заразните болести” към РЗИ – Благоевград д-р Веселка Мончева. Тя допълни, че през изминалия месец е имало регистрирани 9 случая на заразени с болестта.

Токсикоинфекциите при представителите на фамилията започнали внезапно след като консумирали една и съща храна. След това започнали да се оплакват от гадене и повръщане, съпроводени от силни коремни болки. Оказало се, че те са приели в организмите си салмонелни бактерии от яйцето, което е било сложено в супата.

“В конкретния случай продуктът изглеждал напълно добър за употреба, без променени качества, възможно е патогенът да е бил вътре в яйцето или случилото се да е следствие от неправилно съхранение на храната. Салмонелите не променят вкуса и цвета на храната и е неизбежна термичната обработка на храната”, коментира д-р Мончева.

През изминалия месец има регистрирани и два случая на Хепатит, на двама мъже от Петрич и Сандански. И двамата са лекувани в МБАЛ – Благоевград. Единият продължава да е под лекарско наблюдение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.