Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия

Задържаха мъж при спецакция срещу търговията с гласове край Лом
September 21, 2022
Жители на Благоевград на протест заради силен шум от влакове
September 21, 2022

снимка: В. Труд

Обръщение към руснаците направи и министърът на отбраната Сергей Шойгу

Руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит.

В телевизионното си изявление руският държавен глава заяви, че е подписал указ, а мобилизационните мероприятия започват днес. Путин добави, че така защитава руските територии, а Западът е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната.

Причината, която посочи президентът на руската федерация, е „обезпечаване на безопасността на хората в освободените територии в източната част на Украйна”. Путин обяви още, че Луганск е напълно очистена от неонацисти, а боевете в Донецк продължават. Президентът на Русия каза още, че тя има много оръжия, за да отговори на това, което той нарече западни заплахи, и подчерта, че не блъфира.

Във вторник Държавната дума на Русия прие закон, който включва в руския Наказателен кодекс понятията “мобилизация”, “военно положение”, “военно време”, а също така и наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души, предаде ТАСС.

„Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили – такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична – едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс”, отбеляза руският министър на отбраната в интервю за телевизия „Россия-24”. Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

„Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души”, каза министърът.

Всичко това се случва на фона на предстоящия референдум за присъединяване към Русия в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област. Вече стана ясно, че резултатите от гласуването няма да бъдат признати от Съединените щати и ЕС. Темата беше основна в ООН, където се чуха остри критики от страна на световни лидери. Очаква се реакция на и българския военен министър.

Leave a Reply

Your email address will not be published.