Василев: България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа

Глад за автомобили втора ръка у нас
June 7, 2022
Започнаха интересните занимания в Лятна детска музейна школа. Десетки деца с нетърпение очакваха началото
June 7, 2022

Инфлацията не е временно явление вследствие на войната, тя е заложена по-отрано, а войната ускори процесите. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Войната докара още един съплайт шот на световния пазар, не могат да излязат над 25% от износа на зърно, виждаме цени на зърното, които са 3 пъти по-високи. В очакване допълнително да се покачат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси, очертава се една не много красива картина на пазара за зърно, това влиза във всички храни, които ядем директно или индиректно. На тази не особено красива и приятна картина какво можем ние да направим, попита реторично Василев.

Има няколко неща, които започнаха да се случват. За първи пъти ма координация в покупките на газ на ниво ЕС. За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се регионално на доставките, това отваря възможности. Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг в момента се ползва на обратно, говорим за 20 млрд. куб. м, които могат да се транзитират от юг на север, добави Василев. Ние сме малка част от това – около 2 млрд. Останалите 18 могат да минат извън нашите граници на север или на запад. Ние сме ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на цяла Европа, категоричен е Василев.

Ние сме голям износител на зърно, 7 млн. тона сме произвели миналата година, на нас ни трябват 2 млн. тона, останалото се изнася. Текат разговори да се направи политика, която да погледне на търсене и предлагане на зърно и храни като национална държава в Европа, след което да тръгнем към външни пазари, уточни Василев. Разговори се водят още, добави той. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.