„Българската Коледа” дари апаратура за 44 000 лв. на болница „Свети Георги“ в Пловдив

Камион се обърна по пътя за Банско, движението е блокирано
December 18, 2021
Какво ще е времето на Бъдни вечер и Коледа?
December 18, 2021

Десетки малки пациенти вече се диагностицират от модерна ехографска система

Десетки малки пациенти вече се диагностицират от модерна ехографска система. Тя е дарена от инициативата „Българската Коледа“ на Клиниката по детска хирургия към Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Методи е един от малките пациенти в Клиниката по детска хирургия, на който му се наложи да използва дарената от „Българската Коледа“ апаратура преди да бъде опериран. Той постъпва в лечебното заведение заради възпален апендикс и интервенцията е извършена успешно.

„Невероятно е като идея. Бързо влязохме на операция“, обясни майката на момчето Детелина Зочинова.

„Пожелавам си за Коледа едно светещо мече, а за Нова година -да бъда здрав и да не ме боли“, каза Методи.

Той и неговите връстници се изследват на съвременен ехограф, който има различни възможности и може да се използва за по-специфичната неонатална и кърмаческа детска хирургия. Той е на стойност от 44 000 лева.

„Апаратът е важен, защото ехографското изследване е едно вече стандартно изследване в медицината и като цяло в детската хирургия. С напредване на технологиите дава разширена информация, която ни е от полза за начина на лечение”, обясни началникът на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив доц. д-р Евгений Мошеков.

Тази година „Българската Коледа“ е дарила и анестезиологичен апарат на стойност 40 000 лева за Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в болницата. От Клиниката на доц. Мошеков вече знаят от каква апаратура имат нужда при следващата кампания.

От 2003 година до момента Университетска болница „Свети Георги“ е получила апаратура от „Българската Коледа” за близо 2 300 000 лева.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *