Борисов: ГЕРБ дава зелена светлина за РСМ и Албания

Радев: Френското предложение за РСМ е най-доброто, МС да не се крие зад НС
June 22, 2022
Пълен текст на проекта за протокол между РСМ и България
June 22, 2022

Водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват да подкрепят предложение ако се осмели този страхливец и лъжец Петков, ще има 59 депутата подкрепа и зелена светлина на РСМ и Албания, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Да си свика веднага МС, да даде предложение, да дойде в НС, добави Борисов.

Вярвам на Макрон, вярвам на ЕС. Всичко добро в България идва от ЕС. В момента ЕС и НАТО искат разширяване със Западните Балкани. ГЕРБ започна този процес. Петков ще отиде на Съвета на ЕС и ще заяви, че някой му пречи. Петков ще се крие и страхува, докато ГЕРБ не свършат работата. Ние знаем да си гледаме работата. Френското председателство е направило най-добрата рамка и по-добра не може да се направи, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че сегашното правителство не е направило нищо по отношение на Протокола, който е неразделна част от френското предложение. Той поясни, че този Протокол все още не е подписан.

Петков си позволява да лъже в Брюксел, че ГЕРБ му пречи, че министърката на Слави Трифонов му пречи и че който не е с него е мафия, каза Борисов. Не се страхувай, ела в парламента, обърна се Борисов към Петков. Това е най-доброто решение за България, Балканите и ЕС.

Вотовете на недоверие са парламентарна практика. Нинова ми е искала 7 пъти вот на недоверие и ние не сме я наричали мафия. Ако имаме премиер да свика заседание на парламента, ние 59 депутати от ГЕРБ ще влезем, добави още Борисов. Да решим въпроса с РСМ преди вота, да не срамим България като тъмен субект, подчерта още Борисов.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата “двустранни отношения Скопие-София ” ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ – двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.