Божанков: Слави Трифонов ще бъде запомнен с едно – предателство

Ива Митева: Говори се, че има колеги от ИТН, които ще се обърнат
June 17, 2022
Кирил Петков: Не знаехме дали Слави е луд или е 100% корумпиран
June 17, 2022

„Надявам се, че все още има време колеги от ИТН и други парламентарни групи – да осмислят момента. Защото техните решения днес ще имат последствия не само за тях, но и за техните деца. Този срам не може и няма да бъде изтрит никога. За Слави Трифонов може би е късно. Недоумявам как човек като него – след всички години на успех в личен и професионален план, ще бъде запомнен с едно нещо, наречено предателство”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA депутатът от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков в отговор на въпрос има ли надежда за разширена подкрепа за оцеляване на кабинета.

По думите му в момента Слави Трифонов трасира законодателния път, по който мафията ще се завърне във властта. „Защото Трифонов беше натоварен с надеждите на десетки хиляди протестиращи. Това правителство е резултат от онези протести. Дойдохме с един ясен мандат – да свалим ГЕРБ и техния модел от власт”.

Божанков коментира и протеста в подкрепа на Никола Минчев пред парламента. „Хората се събраха съвсем спонтанно. Честно казано, бяхме малко отчаяни. До вчера, когато тази гражданска енергия се събуди. Когато хората дойдоха и ни подкрепиха. Надявам се да не го направят само веднъж, а всеки ден”.

И допълни: „Надявам се, че все още има време – Тошко и неговите народни представители, да осмислят какво причиняват на държавата си и каква страна заемат и
как ще бъдат запомнени от историята, ако не вземат правилното решение. А те все още имат време да го направят”.

На въпрос какво ще прави коалицията, ако правителството падне той беше категоричен, че не се мисли за тази хипотеза. „Фокусирани сме изцяло да запазим правителството и да приемем бюджета. Защото и семействата, и възрастните хора са под огромен натиск и те искат актуализация веднага. Тя е необходима и тя трябва да се случи веднага”.

Божанков подчерта, че при евентуално ново завъртане на парламентарната рулетка – и опит за съставяне на нов кабинет – ще се търси мандат единствено с партиите, с които са в момента. „С народните представители на ИТН. Очевидно е, че Слави Трифонов вече е далеч от реалността, но ако трябва да променим нашата програма и да си поставим конкретни цели до зимата, защото ни очаква тежка зима – ние сме готови да го направим. Но с тези хора, с които работихме и до момента”.

„Може би е грешка, че отписвам така Трифонов. Всеки има право да се извини и да се върне. Да съжали, не знам дали той има сили да го направи и да съжали. Дали егото му ще му позволи. Но България е по-голямата от всички”, подчерта той.

Leave a Reply

Your email address will not be published.