Близо 1000 Самуилови поклонници поеха “По пътя на Самуиловите воини”

„Галъп”: 23.3% избирателна активност към 15 ч.
October 2, 2022
Белица и Симитли с най-висока активност, а в Благоевград най-ниска
October 2, 2022

В 9.30 ч. походната колона начело с представители на ,, Българска школа за старинни войнски изкуства – Величие” от Исторически парк с. Неофит Рилски поеха от НПМ Самуилова крепост към с. Ключ.

В местността Чукалък бе представен открит урок за бита и военното дело на българите през ранното средновековие, и демонстрация на средновековни войнски узкуства – стрелба с лък, сечене със сабя, бой с щит и меч, и владеене на бич.

Стотици бяха и жителите и гостите на село Ключ, които по традиция пред механа Династия с питка и сол посрещнаха на крака и с бурни аплодисменти походниците преминали 6 километровия маршрут, част от интерактивен туристически маршрут “Път на Самуиловите воини”.

В селото бяха наградени Мария Канджикова за най- малък участник, само на 4 месеца от гр. Петрич, Петър Смилянов на 72 г. от Гоце Делчев пък е награден за най-възрастен участник в похода. Всички организирани групи са удостоени с грамота за участие и популяризиране на похода, а всеки участник получи и удостоверение за участие в IX НТП “По стъпките на Самуиловите воини”.

Организатор на събитието е сдружение Млад планинар – Петрич.

Leave a Reply

Your email address will not be published.