Благоевградчани се докоснаха до древни тайни, римляни се разходиха из Късноантичната сграда в село Дренково

Илияна Йотова: Единствената вина на Радев е, че даде шанс на Петков и Василев
August 12, 2022
С нова поливна връзка, община Сандански оптимизира работата на поливната система в парк “Свети Врач”!
August 12, 2022
Нестандартна и вълнуваща се оказа снощната августовска вечер за благоевградчани. Десетки жители имаха възможността да се пренесат назад във времето и да се докоснат до древни тайни.
Павел и Иво, археолози в Регионалния исторически музей, представиха реплики на римско въоръжение. Пременени като римски войници, в цивилно римско облекло, с туники и войнишки обувки, те презентираха детайли около използваните в миналото оръжия като спата (римски меч) и римска кама.
Мария Пашова, уредник в Регионален исторически музей, и Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград разкриха интересни факти, свързани с археологическите разкопки в село Дренково, датиращи от 4-6 век.
Бе открехната и завесата към времето, когато се е появила пицата, бе разказана историята на най-стария плосък хляб, гарниран с вкусни продукти. Община Благоевград бе подготвила и пица за гостите в Късноантичната крепост, които имаха възможността да опитат типичния вкус на пица „Margherita“.
Водещ на събитието бе Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм” към Община Благоевград. Благоевградчани станаха и свидетели на музикално изпълнение, дело на Тодор Язовалийски, който изсвири древна мелодия на кемане – предшественик на днешната гъдулка.
За гостите на събитието бяха подготвени и традиционни храни и напитки за римляните – грозде, круши, вино, фурми, предоставени от дарители.
Лятната вечер завърши с разходка из късноантичната крепост, като представители на РИМ – Благоевград обясняваха подробно миналото на останките.
Kъсноантичната сграда се намира в село Дренково, на 16 км от Благоевград. През античността (IV-VIв сл.Хр.) покрай река Дренковска се е намирал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар. Предполага се, че този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на р. Струма. Това се потвърждава от квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла, намираща се южно от Дренково. Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя, от археологическите проучвания е установено, че то е използвано и през средновековието (IX-Xв). Преди години сградата е частично реставрирана с идеята да се превърне в обект за културно-исторически туризъм.
Позабравен през годините, днес археологическият обект намери своя “нов живот” със събитието на Община Благоевград, което предизвика голям интерес.

Leave a Reply

Your email address will not be published.