Битката на сезона на Югозапад: Промоция в аванс за “Беласица” или шанс за спасение на “Вихрен”?

Малчугани от детските градини ще мерят сили в спортния празникф по повод 1 юни
May 21, 2022
Младежко забавление предизвика сериозен проблем!
May 22, 2022

Днес “Беласица” и “Вихрен” влизат в здрава битка на ст.”Цар Самуил” от различни позиции, но с еднаква цел – победата. Когато се срещат 1-ия и 16-ия в дадено първенство, не би следвало мачът да подклажда кой знае каква интрига, но това няма как да се отнася до футболен сблъсък межу Петрич и Сандански. Фактът, че едните имат два пъти повече точки от другите. по никакъв начин не понижава залога в дербито, напротив – хилядите които ще се стекат на петричкия стадион са в очакване на истинско зрелище. Победа на комитите ще ги изстреля в орбитата на позабравени емоции, защото тя ще означава завръщане в професионалния футбол, след 13 годишно заточение в 3-то и 4-то ниво на родния футбол. Дори частичен успех на детелините пък, ще съхрани надеждите им за спасение от изпадане в селските групи, което е надвиснало над тях.

Осъзнавайки изключителната важност на мача, днес сутринта от Израел предсрочно се прибира водачът на родната делегация участници на ЕП до 17 години, Емил Велев. Буквално от летище София, Кокала ще акостира на “Царя”, за да вдъхне кураж на младата си формация в битката срещу лидера. В състава му ще липсват невъзстановените Раиф Мурадов и Александър Мицев, както и наказаният младок Мартин Попов. В отсрещния лагер кадрови проблеми няма, подопечните на Николай Николов -Чезето до един са готови да узаконят първата си позиция още днес, за да ликвидират и на теория нищожната възможност да бъдат изместени от върха до края. Цената на билета за феновете днес остава на обичайната цена от 2 лв., като от щаба на домакините заявиха, че не се предвиждат допълнителни мерки за обезпечаване на реда по трибуните в хода на двубоя и след края му.През новия век “Беласица” и “Вихрен” са изиграли 25 мача помежду си като общата статистика сочи 14 победи за комитите, 2 равенства и 9 успеха за детелините. На ниво елитен футбол преимуществото е на страната на днешните гости, които за спечелили 4 мача, загубили са 3, 1 среща е завършила наравно в 8-те двубоя, в които непримиримите футболни врагове се засяха в наричаната тогава Висша лига.

Паметливи припомнят, че дори първото влизане на петричани в “А” група в началото на 80-те години на ХХ век е инспирирано от противоборство между бяло-червени и зелено-бели, които се преследваха до края на сезон 1979/80 г. в първенството на Южна “Б” група., в което “Бела” финишира с 2т. аванс пред комшиите. В последните 10 мача в третия футболен ешелон предимство на комитите е отчетливо, след като активът им срещу детелините е 7 победи, 1 равенство и 2 загуби. Не е за пренебрегване и фактът, че “Бела” спечели последните 4 сблъсъка от март 2019 г. насам, когато загубиха за последно на градския стадион в курортния град.

 

Източник: 442.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *