Бизнесът предлага наргилета в заведенията, но без тютюн

Златни медали за КХГ „Пирин“ на Международен турнир за купа „Феникс“
April 1, 2019
5000 лв. помощ за семейството на загиналия на АМ “Струма” Димитър Костадинов
April 2, 2019

Без дебат и с пълно единодушие депутатите решиха на първо четене да се наложи забрана за пушене на наргилета на закрито.

С поправките в Закона за здравето се забранява и предлагането и продажбата на водните лули на непълнолетни. Предстои промените да се гледат на второ четене, а по данни на Световната здравна организация (СЗО)

България е на второ място по брой на младежи, които пушат наргиле поне веднъж седмично.Ричард Алибегов, който е председател на Българската асоциация на заведенията, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че вносителите на законодателните промени са цитирали доклад на СЗО, в който няма данни за наргилетата без тютюн и тяхното въздействие.

Алибегов каза, че бизнесът е съгласен с това, че лицата, които не са навършили 18 години, нямат работа в заведения и не трябва да употребяват наргилета с тютюн.

“Съгласни сме с всичко, внесено по закона. Не сме съгласни, че наргилетата без тютюнев дим трябва да излязат от заведенията”, коментира Алибегов в студиото на “България сутрин”.

Той обяви, че днес представители на бизнеса ще внесат писмо в Министерството на вътрешните работи, искайки съдействие, за да могат служителите в заведенията да изискват лични карти, каквото право сега нямат и така да могат да проверяват възрастта на своите клиенти, които желаят да закупят наргиле.

Пулмологът д-р София Ангелова настоя, че независимо дали става въпрос за наргиле с тютюн или други смеси, то пак вреди, защото има горене, а щом то е налично, има токсични вещества, които се поемат от организма.

“Заблуда е, че се филтрират веществата във водата. Обемът дим, точно СЗО подаде данни, е равен на 100 изпушени цигари”, посочи д-р Ангелова.

Тя допълни, че при наргилето отново има пасивно пушене, а вредните вещества в заведенията може да са повече от тези във въздуха край натоварена магистрала.

Ричард Алибегов пък каза, че бизнесът е съгласен наргилетата с тютюн да се пушат извън заведенията, но беше категоричен, че ако не се приемат техните предложения за поправки в законодателството между двете четения, цял бизнес ще стане нелегален за един ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *