Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Володя Стоянов оцеля след 25 дни в реанимацията
December 4, 2021
10 200 фиданки бяха раздадени днес в Петрич от фондация „Гората. бг“
December 4, 2021

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е било през последните 6 години досега. Това решение беше взето на заседание на Постоянния комитет, което се провежда от 29 ноември до 3 декември 2021 г.

На заседанието бяха представени резултатите от проведената през август 2021 година мисия на Бернската конвенция във връзка със строителството на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом. Комитетът благодари на всички участници в мисията, като отбеляза, че българските власти и неправителствените организации са изпратили безпрецедентен съвместен доклад до Постоянния комитет, чрез който се определят бъдещите механизми за сътрудничество.

Предвижда се създаването на консултативни работни групи от компетентните институции, природозащитните организации и научната общност, с ясно определени задачи и принципи на работа. В рамките на тези групи ще бъдат обсъдени основни теми като опазване на биологичното разнообразие, пътната безопасност и социално-икономически въпроси, свързани със строителството и експлоатацията на последния участък на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом.

Бюрото и Постоянният комитет на Бернската конвенция ще продължат да следят развитието на проекта и действията на държавата за опазване на биоразнообразието в района на Кресненското дефиле.

 

Източник: Радио Благоевград

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *