Без помощи за дете при пет и повече неизвинения отсъствия за съответния месец

Автобусните билети поскъпват от август
April 3, 2019
Срещу пакета “Мобилност”: Наши превозвачи палят ТИР
April 4, 2019

Без месечната помощ, ако детето има пет и повече неизвинения отсъствия от училище за съответния месец. Това решиха депутатите днес, като одобриха промените в Закона за социално подпомагане на първо четене. Новите правила са по инициатива на ГЕРБ, като мотивът им е да се намали броят на отпадащите ученици и неграмотността.

При тридневно отсъствие без извинителна причина от предучилищна група, ще се прилага същата мярка.

Помощта (която в момента е 250 лв.) ще се изплаща на два пъти – 50% от нейния размер след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъка се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Депутатите решиха още получаването на месечни социални помощи да се обвърже с полагането на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст, пише Дневник.

На първо четене се прие да бъдат спирани социалните помощи на трайно безработни, ако те демонстрират висок стандарт на живот.

Внесените от ГЕРБ текстове кореспондират с предложения на депутати от БСП социални помощи да се получават само, ако децата посещават училище. Законопроектът на левицата, чиито депутати не участват в заседанията от месец и половина, не бе подкрепен днес.

Leave a Reply

Your email address will not be published.