Банско с план за разделно събиране на отпадъци, ще пести годишно 100 000 лв. от боклук

Четири автомобила катастрофираха край с. Ново Делчево
June 3, 2019
Над 3 млрд. лв. са донесли в бюджета тютюневите изделия за 2018 г.
June 4, 2019

Мащабна интегрирана кампания за прилагане на годишна програма за разделно събиране на отпадъците, намаляване на тяхното количество и оползотворяването им стартира община Банско.

Кампанията вече има свое име „Неразделно Банско“ и лого, чиято концепция бе представена вчера по време на проведената дискусия с представители на бизнеса, училищата, НП „Пирин“, концесионера на ски зоната и различни институции в града.

„Амбицията на община Банско е през тази година да се постигне поне 10% намаляване обема на отпадъците, което ще спести на хазната около 100 хил. лева. Идеята е да се включат активно около 1200 домакинства и поне 50 търговски обекта, в това число хотели, ресторанти, магазини. Очакванията са да се увеличат поне двойно количеството на отпадъците, които се предават за рециклиране и компостиране”, каза кметът на Банско Георги Икономов.

Той поясни, че годишно община Банско събира 10 хил. тона боклук, което струва на хазната 1 млн. лева, като в тази сума не са включени таксите за почистване. По отношение на зеления отпадък, който тежи най-много, той допълни, че ако се събира разделно и отива за компостиране, това ще намали сериозно количеството на общия отпадък. Икономов уточни, че на моменти количеството на зеления отпадък само на курорта достига до 50% от общия.

Градоначалникът допълни още, че през 2018 година е направена проучвателна мини кампания. На около 120 семейства са били раздадени бледозелени чували за събиране на зеления отпадък. Експериментът е дал положителни резултати и е показал, че хората са готови и отворени за разделно събиране. Наред с това към момента на територията на Банско има разположени 40 контейнера за разделно събиране. Отделно в обществените сгради и училищата има поставени шарени кошчета, също за разделно събиране, на няколко обекта са раздадени малки компостиращи инсталации, с помощта на които си правят тор за собствено ползване. Резултатите, които се отчитат през 2018 година след прилагането на  тези мерки, са събрани разделно 7300 кг стъкло, 9600 кг растителни отпадъци, 3000 кг пластмаса и около 3600 кг хартия и картон.

Всички участници в дискусията заявиха своето желание и готовност да се включат в инициативата. Решено бе между бизнеса и общината да се сключи публично споразумение, което да гарантира поетите ангажименти и изпълнението на мерките по разделно събиране. Обсъдена бе и възможността на обектите, които прилагат и изпълняват ефективно  мерките, да се дава сертификат. Друг стимул са предвидените в годишната програма годишни награди за институциите и обектите, които активно са се включили в кампанията и са постигнали високи резултати. Те ще получат възможност да използват логото на кампанията и да го поставят на своите обекти.

„Приветстваме кампанията на община Банско и заявяваме категорично, че бизнесът застава зад тази кауза”, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес и съветник на министъра на туризма Малин Бистрин и допълни: „Първите неща, които ще започнем още от утре, е разделянето на стъклото, пластмасата  и хартията. Започваме с „Уникално Банско“, което обединява местните  ресторантьори и хотелиери. Ще стартираме и  премахването на пластмасовите чашки и бутилки, което е съвсем реалистично и лесно може да се постигне. За да привлечем повече хора от бранша да се включат, ще предложим на общината и  оптимизацията на данъците, защото това ще даде допълнителен стимул”, допълни Бистрин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *