АПИ: ТОЛ системата тръгва от 1 март, план “Б” няма

Кметът Димитър Бръчков забранява събирането на пари и консумативи от родители на деца в детските градини
February 10, 2020
ЦСКА 1948 ,Национал и ПАОК са победителите в „Пирин къп“
February 11, 2020

От АПИ представиха пред представители на превозвачите ТОЛ системата, която се очаква да тръгне от 1 март.

Проф. Олег Асенов и екип от експерти от Националното тол управление направиха демонстрация на възможността за купуване на маршрутна карта – предплатена услуга, която позволява шофьорът да измине еднократно предварително заявен маршрут.

Въпреки това превозвачите изразиха опасенията си по време на срещата. Те остро критикуваха, че ще плащат за нещо, което го няма, настоявайки, че пътната инфраструктура у нас не е качествена.

Превозвачите алармираха, че заради въвеждането на ТОЛ таксите и увеличаването на разходите за превозите, ще поскъпнат цените за крайните потребители.

От транспортния бранш няколко пъти попитаха и какво ще стане, ако ТОЛ системата не влезе в експлоатация на 1 март и отново бъде отложена, както стана миналата година. Проф. Асенов обаче бе категоричен: “ТОЛ системата тръгва на 1 март, план Б няма”.

Таксуването с ТОЛ системата ще става по два начина. Единият е чрез бордово устройство в превозното средство, което ще засича изминатото разстояние и заплащането ще става в края на месеца. До дни ще стане ясно и каква ще бъде цената на самото устройството, което превозвачите трябва да си купят.

Другият вариант е маршрутната карта, с която предварително се избира маршрутът и се заплаща. Тя ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и всички терминали на самообслужване, които са на бензиностанциите, уточниха от АПИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *