АПИ след катастрофата на АМ “Струма”: При изключително гъста мъгла и видимост най-важна е преценката на шофьора

В Петрич продължават инвестициите във водопроводната мрежа
February 7, 2019
Над 400 деца бяха прегледани от специалисти на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”
February 9, 2019

При изключително гъста мъгла и видимост не повече от два-три метра, каквато и интелигентна система да има на пътния участък, най-важна е преценката на шофьора. Анализите, които правим след верижната катастрофа на АМ „Струма“, а и 40-годишният ми опит като шофьор показват, че при подобни природни аномалии, каквато и техника и пътни знаци да има, те остават невидими. Това обясни инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ, в сутрешния блок на Нова телевизия. Той подчерта, че внедряването на подобни интелигентни транспортни системи не отменят отговорността на шофьорите, тъй като на автомагистралите се кара с висока скорост и при непрогледна мъгла е важна преценката на водача.

Инж. Атанасов посочи, че проектите и договорите за строителството на участъците от Кресна до Сандански и от Благоевград до Крупник от АМ „Струма“, включително и изграждането на интелигентната транспортна система, са наследени от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. В тях е предвидено Центърът за управление на транспортната система да бъде в лот 3.1 между Благоевград и Крупник. Тъй като изграждането на отсечката от Кресна до Сандански завърши в средата на декември миналата година, с около 6 месеца по-рано от предвиденото, агенцията е предприела мерки за създаването на временен център в Благоевград. По този начин интелигентната система на готовия участък ще може да започне работа преди завършването на строителните работи между Благоевград и Крупник. Инж. Атанасов съобщи, че програмата на агенцията предвижда в бъдеще да бъде изградена и интелигентна система за управление на трафика и в отсечката от София до Благоевград. Желанието и амбициите ни са такива системи да има на всички автомагистрали, подчерта инж. Атанасов и посочи, че в момента се провежда тръжна процедура за изграждането на интелигентни транспортни системи и по цялото трасе на АМ „Тракия“. Той съобщи още, че около 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата се инвестират в дейности, свързани с повишаване на пътната безопасност. През 2018 г. са монтирани мантинели за 25 млн. лв. като само на ремонтирания 22-километров участък от АМ „Тракия“ монтираните мантинели са с обща дължина около 92 км.

 

3 Comments

  1. Вальо says:

    Чесно казано и за мен причината е гъстата мъгла и несъобразената скорост …

  2. Щерев says:

    И аз така расъждавам след като съм минавал по този път .. та той е нов това не значи ,че е нужно в мъгла да караме с 90-100км ии да се случват нелепи инциденти..

  3. Алекс says:

    Главен фактор и за мен е мъглата понеже съм минавал по този път и е супер но доста ,често е мъгливо и опасно

Leave a Reply

Your email address will not be published.