Андрей Гюров: В България имаме най-ниските цени на бензин в Европа

Гюров: Правителството ще успее да намери нужната подкрепа
June 15, 2022
Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от народните представители
June 15, 2022

Според изчисленията на правителството пакетът, който е предвиден да покрие разходите за антикризисните мерки е около 2 млрд. лв.

В България имаме най-ниските цени на бензин в цяла Европа на колонка. Това съобщи днес председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Гюров потвърди и че имаме най-ниската покупателна способност, заради политиката през последните 12 години.

Според изчисленията на правителството пакетът, който е предвиден да покрие разходите за антикризисните мерки е около 2 млрд. лв.

Гюров каза, че от ПП не са съгласни с твърдението на някои експерти, че антикризисните мерки ще допринесат за по-висока инфлация.

„Всичко това, което се случва е че тези средства отиват при хората, които имат най-голяма нужда от тях, така че те да не загубят възможност да си купуват лекарства и храни“, каза той.

По негови думи тепърва ще видим резултата от мерките и за 0% ДДС за хляба и помощта от 0,25 лв. за горивата.

Гюров подчерта, че правителството е получило похвала и от германския министър на финансите и съобщи, че финансите на държавата са в изключително добро състояние.

„Изключително опасно е между първо и второ четене на бюджета да се вкарват допълнителни мерки. Трябва да се подходи отговорно“, отговори той на въпрос на bTV дали биха приели нови предложения за мерки, т. к. има вероятност ИТН да не подкрепят бюджета на първо четене.

Относно инфлацията той съобщи, че и в Румъния инфлацията е между 13-14 процента и това е в резултата не на вътрешни мерки, а от политиката на външните централни банки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.