Александър Манолев е най-големят дарител в община Сандански в борбата с COVID – 19

174 лица у нас са излекувани от COVID-19 , заразените прехвърлиха 1000
April 22, 2020
ВМРО: Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите
April 23, 2020

Една новина предизвика голямо внимание през миналата седмица – анонимен дарител закупи и предостави на МБАЛ „Югозападна болница“ 1000 бързи теста за COVID – 19.

 

Днес кметът на Петрич Димитър Бръчков даде отчет колко теста са ползвани за местното население в общината и въпреки изричното желание за анонимност обяви името на дарителя. „Александър Манолев намери, закупи и дари, без абсолютно никакви условия 1 000 броя от тези тестове. Това е ценна помощ и знак за отговорно отношение към двете общини в тази криза“, посочи кметът и уточни, че се правят постъпки чрез контактите на дарителя за закупуването на още тестове, за да се обхванат рисковите групи в Сандански и Петрич.

 

Очакваме и се надяваме подобен отчет да получим и от Община Сандански. Хората искат да знаят как ще бъдат разпределяни тестовете и как ще протича процеса по тестването. В Петрич вече го направиха.

 

Коментари породи и цифрата – много или малко са 1000 бр. бързи теста. На фона, че в Банско, което бе определено за „център на заразата в България“ бяха осигурени общо 2000 бр. теста показва, че количеството никак не е малко. Както писахме обаче – ако бъдат ползвани правилно.

 

От разпространената информация от болницата видяхме, че тестовете са дарени, както да се тестват т.нар. „хора на първа линия“, но и пациенти със сходни на новия вирус симптоми. За да може да се направи анализ колко и дали хората вече са се сблъсквали със заразата и са изградили имунитет. Нещо, което месец след началото на извънредното положение е най-важната първична информация. Затова и общините в България се стремят по всякакъв начин да организират подобно тестване, но с отделни изключения не успяват – просто защото тестове няма.

 

Тук не говорим само за пари, въпреки че тези тестове не са и никак евтини. Още по-голямо предизвикателство е как и от къде да се намерят, защото поръчките в световен мащаб са стотици хиляди, а производителите – неколцина. Нееднократно и самият премиер Бойко Борисов посочи, че подобни тестове в момента просто не могат да бъдат купени.

 

Най-важното е, че в Сандански има такива примери и то не един и два, а ние се надяваме и други да ги последват, защото само заедно можем да се справим с това предизвикателство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *