Александър Манолев: В кой момент станах корумпиран за САЩ – преди или след като подписах протокола за избор на Ф-16

Център за обществена подкрепа – Сандански отново организира Лятна ваканционна занималня за деца от 5 до 17 години
June 7, 2021
Кметът Стоянов внесе предложение до Общински съвет за подкрепа на Районен съд – Сандански
June 8, 2021

В кой момент станах корумпиран за САЩ – преди или след като подписах протокола за избор на Ф-16. Този реторичен въпрос зададе днес Александър Манолев в свое интервю за 24 часа в отговор на действията от страна на Америка срещу него. В интервюто става ясно, че в качеството си на заместник-министър е бил определен да води преговорите с производителя на военните самолети, а също е имал достъп до всички нива на квалифицирана информация, в това число по линия на НАТО. Теми, в които не е могъл да участва без санкцията на САЩ.

Припомняме, че Александър Манолев е един от българите, за които бяха обявени санкции от американска страна на 2 юни. Днес бившият заместник-икономически министър за първи път проговори след като преди 2 години подаде оставка след медийни публикации, че е изградил къща за гости, която е ползвал за лични нужди.

Той подчерта, че няма обяснение за включването му в този списък, но направи уточнение, че за него няма наложени санкции по закона Магнитски, а само ограничение да влиза в САЩ, което е по Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства. „Реално за мен единственото ограничение е, че не мога да влизам в САЩ и да развивам икономическа дейност на нейна територия. Аз нямам намерение нито да пътувам за там, нито имам някакви интереси в тази страна. Големият проблем обаче е, че името ми бе шумно обявено като част от общите действия срещу корупцията“, коментира Александър Манолев и уточнява, че хиляди българи имат заложени подобни ограничения без да са били медийно известни. Неговото обяснение е, че явно е било важно да има представители участвали в управлението на страната, а подозренията срещу него са се формирали само на база медийни публикации.

Манолев поставя акцент и върху анонимността на политическия лидер, за който САЩ твърдят, че имат доказателства, че е бил корумпиран от Васил Божков. „Излиза, че този корумпиран политик утре може да заведе децата си в Дисниленд; може (най-вероятно) да участва в изборите; може спокойно да прави бизнес. На този фон на мен ми се лепва това петно. Кажете ми, ако Щатите бяха толкова загрижени за нашия демократичен процес, ако имат данни, че има такъв корумпиран политик не е ли в интерес на всички нас веднага да научим името му? Защото утре аз или вие може да гласуваме за него и той да определя бъдещето ни“, продължава да задава въпроси икономиста.

Според него едностранното решение на САЩ може да бъде сравнено с изпълнение на ефективна присъда, без провеждане на съдебно производство. „Няма нито едно доказателство към мен. Няма дори обвинение – те не казват в какво ме подозират, но са категорични, че съм корумпиран (…) За пореден път действат като последна инстанция в целия свят: само техните войни са справедливи; само техните политици са честни; само техните продукти – здравословни. Тази фасада обаче все по-малко издържа“, казва още Александър Манолев.

За първи път той коментира по същество и скандалът заради, който подаде оставка от изпълнителната власт. Подчертава, че проектът, за който е обвинен е изпълнен две години преди да бъде в изпълнителната власт, а позициите, които е заемал не са му позволявали да упражни каквото и да е влияние върху него, дори да имал това желание. Същевременно са платени данъци върху реализираните обороти за всяка календарна година – факт, който не може да бъде манипулиран със задна дата. Подчертава и че като заместник-министър не е могъл да се разпорежда самостоятелно с държавни активи, което прави и всички подозрения за участие в корупция несъстоятелни. „Извинете, един заместник-министър ли е символът на корупцията у нас? Това звучи нелепо на фона на 30 години приватизация и съмнения за нерегламентирани връзки между бизнес и политици. Аз имам сумарно около 3 години в политиката, като съм влязъл в нея, като вече реализиран човек“, казва още Манолев в своя защита.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *