Георги Батев: „ Преименуването на ул. „Станке Димитров“ е против волята на живущите там!“

Разпадащ мост преди гр. Мелник
September 30, 2016
Бойко Борисов: Ако ГЕРБ не спечели на първия тур, подаваме оставка
October 3, 2016

Ден след превърналата се в многострадална редовна сесия на Обс-Сандански, общинският съветник Георги Батев откликна на нашата покана, за да разясни как и защо бяха взети някои от решенията.

Г-н Батев, разяснете малко повече около разразилия се мини-скандал, относно преименуването на ул. „Станке Димитров“.

Г.Б. : С решението си, Обс-Сандански създаде временна комисия, която да се занимае изцяло с процедурата около преименуването на ул. „Станке Димитров“. Гласувах „против“, тъй като колегите ми, които подкрепиха предложението, не зачетоха мнението на живущите на самата улица и на юридическите лица, чиято адресна регистрация се води там. В деловодството на Обс-Сандански беше внесена подписка от 52 физически лица, както и възражение от около 20 фирми, които не са съгласни с преименуването на улицата, тъй като се създават едни административни затруднения, включващи губене на време и разход на средства за подмяна на лични документи и пререгистрация при юридическите лица. Направих си труда да разбера как става преименуването на улиците по другите общини. В Бургас, например, има приета Наредба за именуване и преименуване на обекти на територията на Община Бургас. Според Наредбата е необходимо съгласието на 51% от хората с постоянен адрес на местоживеене на дадената улица, ако има предложение за смяна на името й. Няма как Обс-Сандански да не зачита мнението на гражданите, живущи на дадената улица. Това е един парадокс, който бе приет с 13 гласа „За“ и, който предстои да предизвика сериозни полемики през идната седмица. В Сандански съществуват поне още 10 улици, които са с имена на комунистически дейци и след като мотивът на вносителя на предложението е насочен изцяло към дейността на Станке Димитров в исторически аспект, редно е първо Обс-Сандански да последва примера на други общински съвети и да приеме съответната наредба, в която да е регламентирано как става самото именуване и преименуване на улици. Отделен е въпросът и как трябва да е структурирана една докладна записка, тъй като в предоставената ни от вносителя липсваха основни реквизити. С така взетото решение, колегите съветници потъпкаха основни фундаментални права на обикновения човек.Вместо да се стремим да приобщим хората и да се вслушваме в тях, се взе едно решение, което само по себе си лепва лош етикет на общинския съвет като орган на местната власт!

А какво се случи с предложението на „Еврофутбол лимитид“, относно разполагането на 150 знамена и 3 билборда на територията на град Сандански? Бяхте доста активен по темата на самото заседание и предизвикахте дебати.

Г.Б. : Като цяло, самата идея за външно финансиране на ОФК „Вихрен“ ми допадна много. Но, хората не знаят подробностите по самото предложение. Първо – в самото заявление от вносителя се споменава за 150 броя знамена разположени на бул.“Свобода“, ул.“Тодор Каблешков“ и ул. Стефан Стамболов“, както и 3 броя билборда от началната до крайната табела на Сандански. Предложението, което Общинска администрация ни предостави бе в разрез с исканото от т.нар. Ефбет. Споменати бяха само рекламни съоръжения, каквито по Наредбата за рекламна дейност на Община Сандански се водят билбордовете. Липсваше предложение за разполагането на рекламни материали – така са наречени знамената в Наредбата. Освен това, рекламните съоръжения се отдават под наем чрез търг или конкурс, така че самият проект за решение, който ни бе предоставен бе изцяло объркан от юридическа гледна точка. Второ – Община Перник е сключила договор с „Еврофутбол лимитид“ за сумата от 216 000 лв. в период от 3 години за финансиране на общинския им футболен клуб, но условията са далеч по-различни от нашите. Знамената, които са поставени са изцяло във външноградската част на града и във вътрешността на стадиона. Ефбет пише и на фланелките на футболния отбор. С настъпващата есен, след като се оголят дърветата, всеки от нас може да си представи на какво ще заприлича булевардът ни, окичен изцяло със знамена, символизиращи хазартната дейност. Какво послание би било това за подрастващото поколение?На ул. „Тодор Каблешков“ има и училище, което допълнително налива масло в огъня. Преди няколко дни слушах един анализ по БНР, относно все по-нарастващата пристрастеност на младежите към хазарта и залаганията. С оглед на аргументите, които изложих на сесията, обосновах своето гласуване „против“ и се радвам, че колегите също проявиха разум и не допуснахме градът ни да се превърне в комарджийски. Все пак не всичко трябва да бъде на всяка цена!

Leave a Reply

Your email address will not be published.