Цял Сандански помага на недоносени бебета чрез пластмасови капачки

Апаши задигнаха почистващи препарати в Петрич
September 26, 2018
Бензинджия от Якоруда удари 200 бона от Националната лотария
September 27, 2018

Жителите на град Сандански се обидиниха в каузата “Капачки за Бъдеще”, която ще помогне на много недоносени бебета в България. Над 300 кг. пластмасови капачки са събрани до момента в сградата на пожарната в Сандански.

Всеки, който желае да дари пластмасови капачки, може да го направи до събота сутринта в сградата на пожарната.

“Малко хора знаят, че повечето кувьози в общинските болници в България или са много стари и амортизирани, или са повредени, или и двете. Още по-малко хора знаят, че всяко трето бебе, което е било в кувьоз, получава увреждания на очите – предимно заради стара и амортизирана техника”, разказват главните организатори.

След като се съберат, капачките се транспортират до фабрика за рециклиране на пластмаса, където се сортират, смилат се на много малки парченца, след което отново могат да се използват за производството на пластмасови изделия. Срещу предадените капачки организаторите получават пари – 100% от които отиват за закупуване на кувьози, които след това даряват на малки общински болници.

Шест месеца от началото на кампанията в рамките на две акции са събрани и рециклирани 33 тона пластмасови капачки, което като обем се равнява на около 11 камиона пълни до горе с пластмасови отпадъци, изчисляват от “Капачки за бъдеще”. Хората, които са се включили до момента, са десетки хиляди.

С парите от първата кампания е дарен кувьоз на болницата в Червен бряг. В началото на октомври се очаква да пристигне още един, закупен с парите от втората кампания, който е предназначен за болницата в град Чирпан. В страната вече има 100 пункта в 50 града, където капачките се събират между дните за предаването. Пълният им списък, както и подробна информация за кампанията може да бъде намерена в страницата на организаторите в социалната мрежа “Фейсбук”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *