Сандански бе представен като локация за бизнес на един от най-големите производители на кожени продукти в Индия

Катастрофа между 3 коли блокира кръстовище в Благоевград
March 8, 2018
Кметът на Сандански участва в среща с президента на Европейската народна партия Жозеф Дол
March 9, 2018

Югозападна България и в частност проектът за обособяване на индустриална зона при Сандански е бил представен пред една от най-големите компании в Индия за производство на кожени обувки и дрехи. Това е станало по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Пуран Давар, председател на „Dawar Footwear Industries“ и регионален председател на Съвета за износ на кожи на Индия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Предприятието е най-голямото в Индия в този отрасъл и произвежда продукти за някои от световните марки в модата като United Colors of Benetton, Bugatti, Lumberjack, Clarks, Geox, Levi’s и др.

Двамата са разговаряли за възможностите за реализиране на инвестиция от индийската компания в нашата страна и за разкриването на тяхно производство в България. По време на срещата зам.-министър Манолев е акцентирал, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция. „Атрактивни за Вас биха били локации, които да дадат достъп до единния европейски пазар и същевременно удобни за внос и износ на суровини към трети страни“, е посочил икономическият заместник-министър и е представил потенциални локации в Югозападна България. Основно предимство на региона е възможността да се използва не само за въздушен и пътен експорт към Европа и трети страни, но и близостта до солунското пристанище. Заместник-министър Манолев е поканил и представители на компанията да посетят нашата страна и да огледат възможни локации за техния бизнес.

Логично е индийски компании да търсят възможност за по-лесен достъп до единния европейски пазар, като се има предвид и че индийският кожарски отрасъл осигурява 13 % от световното производство на кожи. Същевременно, индустрията се нарежда на второ място в света по производство на кожени обувки и облекла, осигурявайки 9.6 % от световното производство на обувни изделия. През 2016 г. размерът на индустрията е достигнал 17.85 млрд. щ. д., от които износът е бил в размер на 5.85 млрд. щ. д., а вътрешното потребление е достигнало 12 млрд. щ. д.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В програмата му са включени срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия, с потенциални инвеститори и др., предадоха от икономическото ведомство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.